Duurzaam Basecamp

Een duurzaam en toekomstbestendig verblijf

Voor veel gasten van Basecamp is duurzaamheid een belangrijke voorwaarde voor een prettig verblijf. Comfort en gemak blijven vanzelfsprekend de belangrijkste peilers, maar voor velen is het net even iets fijner overnachten als je weet dat er gedacht wordt aan het milieu. Met het Kennermermeer natuurgebied op een steenworp afstand van Basecamp is ook direct duidelijk waarom we streven naar een positieve impact op het klimaat, de verbetering van de biodiversiteit en ecologisch herstel van de directe omgeving. Duurzaamheid is daarmee onlosmakelijk verbonden aan Basecamp en is als kernwaarde zowel zichtbaar als onzichtbaar verweven in ieder huisje en het hele terrein.

Boek nu jouw verblijf in een van onze Tiny Houses

Missie

Het ontwikkelen van een ​​wereldwijd netwerk van Basecamp Remote Work Hubs en Tiny House Eco Retreats, geschikt voor digitale nomaden en milieubewuste toeristen.

Visie

Een nieuw alternatief bieden om duurzaam en collectief zelfvoorzienend te leven door middel van een woonabonnement.

Duurzame Tiny Houses

Op Basecamp staan veel verschillende huisjes die door verschillende producenten worden gefabriceerd. Daardoor heeft elk huisje zijn eigen oplossingen en toepassingen op gebied van duurzaamheid. Dit kan variëren op gebied van:

– Verwarming (Infraroodpanelen, vloerverwarming of elektrische heaters)
– Energie opwekking (Zonnepanelen, windmolens)
– Energie besparing (Zonneboiler, keuken apparatuur, LED verlichting en verbruik monitoring)
– Energie opslag (Accu’s, groene batterijopslag en hybride netwerk koppeling)
– Isolatie (Productiematerialen en beglazing)
– Afwerking (Hout, composiet, aluminium en staal)
– Interieur (FSC Hout, CO2 neutraal geproduceerd, of gerecycled)
– Grondstof gebruik (Afvalscheiding, recycling, plastic-vrije producten, reductie van chemicaliën)
– Waterverbruik (Douchekop, waterkraan, siphon, toilet)

Elke dag leren wij meer over de kwaliteit van de gebruikte materialen, de milieu opbrengsten van de verschillende oplossingen en de besparingen op gebied van duurzaamheid. Door de grote variatie in toepassingen kunnen we snel vergelijken en grote stappen zetten in verdere ontwikkeling. Daarom zien wij elk verblijf als een belangrijke bijdrage aan ons duurzame experiment en de realisatie van zelfvoorzienende huisjes en Basecamp als een ‘living lab’.

Toekomstplannen

Sustainable Development Goals

De ontwikkelingen van Basecamp staan niet stil. Dagelijks maken we beslissingen over de duurzame uitbreiding van het terrein. Hieronder een greep uit onze toekomstplannen.

Ontwikkelen en inrichting van een regeneratief terrein

De volgende stap in duurzaamheid is de verdere inrichting van het terrein. Op korte termijn hopen wij CO2-neutraal te kunnen opereren, maar een stap voorbij CO2 neutraal is een regeneratieve operatie. Dit houdt in dat Basecamp een netto positief effect heeft op het klimaat, biodiversiteit vergroot, bijdraagt aan ecologisch herstel en een negatieve CO2 uitstoot realiseert.

Voedsel productie

Men kan pas spreken van zelfvoorzienendheid wanneer aan de vereisten voor overleving wordt voorzien. Dit zijn onderdak, voedsel, water, energie (en veiligheid). In het voorjaar van 2021 start Basecamp met de aanleg van meerdere tuinkassen en een permacultuur systeem, waarbij zeldzame gewassoorten, vergeten groenten en fruit verbouwd gaan worden. Deze zullen tevens onderdeel gaan uitmaken van het menu!

Composteren

Om de organische kringlopen te kunnen sluiten start Basecamp naast de aanleg van tuinkassen ook met composteren. Hierbij wordt ingezet op verschillende methodes zoals een combinatie van aerobisch en anaerobisch compostering en biomeiler-toepassingen. Zodoende kunnen alle voedselresten van de Basecamp gasten en het (moes)tuin ”afval” verwerkt worden tot nuttig materiaal; voedzame compost.

Regeneratieve evenementen

Vanwege de maatregelen rondom Corona is het nog even niet mogelijk om in groepen bij elkaar te komen. Maar zodra het weer kan start Basecamp met verschillende terugkerende weekend-evenementen en workshops waarbij bezoekers en gasten nieuwe vaardigheden op kunnen doen op gebied van duurzaamheid en zelfvoorzienendheid. Denk aan workshops urban gardening, tiny house bouwen, composteren, (kimchi)wecken/fermenteren, oesterzwammen kweken, recycling/oogsten, houtbewerking en survival training.

Yoga Plateau & Outdoor Gym

Middels onze toekomstige evenementen en de bijdrage van onze gasten tijdens de workshops houtbewerking gaan we medio 2021 een overdekt Yoga Plateau en een outdoor Gym realiseren. Zodoende kunnen onze gasten altijd terecht voor een sportieve ochtend of middag om vervolgens het sportzweet er af te spoelen met een duik in zee.

CO2 compensatie per verblijf

Basecamp zet zich in om het verblijf van onze gasten zo duurzaam mogelijk te maken. Naast alle stappen om zo duurzaam mogelijk te opereren vragen we medio 2021 aan onze gasten/bezoekers om hun CO2 uitstoot te compenseren. Middels energie monitoring kunnen we na afloop van een verblijf exact berekenen hoeveel CO2 er is uitgestoten, en kunnen we deze compenseren door bomen aan te planten. Hiervoor vragen we een (deels vrijwillige) bijdrage aan onze gasten en krijgen de gasten een certificaat met de locatie van de bomen die op hun naam zijn aangeplant. Dit zal er voor zorgen dat wij onze regeneratieve doelstellingen kunnen behalen en er langzaam maar zeker een Basecamp-forest wordt aangeplant.

Nieuwe samenwerkingen

Basecamp is constant op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners om innovatieve producten en diensten te testen en verbeteren bij Basecamp. Dankzij onze partners is Basecamp een “living lab” voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van duurzaam en regeneratief wonen en werken. Biedt u een dienst of product aan welke aansluit bij onze filosofie, lopende projecten of toekomstplannen? Dan horen wij graag van u hoe we daarvoor een plek kunnen inrichten bij Basecamp.

Als leidraad voor de verdere duurzame ontwikkeling van Basecamp hebben wij gekozen voor een aantal thema’s die aansluiten bij de UN SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties). Binnen de Basecamp organisatie dragen wij op verschillende manieren bij aan het behalen van de SDG’s en zijn deze geïntegreerd in de visie van Basecamp maar ook in de missie en strategie, processen, ketens, projecten en samenwerkingsverbanden. 

Elektrisch transport

Gasten van Basecamp kunnen gedurende hun verblijf elektrische fietsen (E-choppers) en elektrische scooters (E-bikes) huren. Perfect voor een fietstocht over het strand of een dagje sightseeing in IJmuiden. De accu’s worden opgeladen met groene stroom.

Duurzaam inkopen


Door duurzaam in te kopen worden kleine veranderingen opeens grote besparingen. In elk huisje vinden onze gasten biologisch afbreekbare schoonmaakproducten zoals handzeep en afwasmiddel.  Daarnaast kopen wij (in grootverpakking) biologisch schoonmaakmiddel en water oplosbare capsules voor de reguliere schoonmaak van de huisjes. Zodoende verminderen we ons plastic afval en vermijden we het onnodige gebruik van chemicaliën. Ook verbruiksproducten zoals toiletpapier worden (deels) duurzaam ingekocht bij “the Good Roll”. The Good Roll is gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- en geurstoffen, en doneert 50% aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden. Naast de terugkerende inkoop maakt Basecamp tevens de transitie naar een plastic-vrije omgeving. Dit houdt in dat de inventaris van alle huisjes geleidelijk wordt vervangen door producten met meer natuurvriendelijke eigenschappen zoals FSC-keurmerk hout of RVS.

Duurzame dienstverlening

Na elk gastenbezoek wordt het gebruikte linnen vervangen. De handdoeken, theedoeken en het beddengoed wordt zo duurzaam mogelijk gereinigd bij onze partner. Door “in bulk” te reinigen levert de schaalvergroting een aanzienlijke reductie op in water, transport en elektriciteitsverbruik. Naast het vervangen van het linnen wordt ook het gescheiden afval ingezameld. Papier en plastic worden gerecycled via onze grondstofverwerker.

Duurzame energie

Een belangrijke stap richting zelfvoorzienendheid en een CO2 neutraal Tiny House is het opwekken van groene stroom. Veel van de huisjes op Basecamp zijn voorzien van zonnepanelen, gekoppeld aan ons hybride netwerk waar energie overschotten worden opgeslagen in accu’s en groene batterijen. Daarnaast zijn er plannen in de maak om een solar-roof te plaatsen op de “Refter” en een mini-windturbine-park op de parkeerplaats. Een nieuw prototype geluidsstille windturbine is daarvoor al in gebruik genomen. Samen met de vergroting van de opslagcapaciteit zou het zodoende mogelijk worden om Basecamp op energiegebied zelfvoorzienend te laten opereren.